Annelerin Beyaz Kâbusu “Pamukçuk”

Yavrularımız bizim için her şeyden değerlidir ve onların en ufak sıkıntıları bizim için son derece önemlidir. Özellikle yeni doğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan pamukçuk bebeğimizin beslenmesini olumsuz etkileyen küçük ama can sıkıcı rahatsızlıkların başında gelmektedir. İlk başlarda süt parçacıkları veya peynirimsi bir tabakayı bebeğimizin ağız kısmında, dilinin üzerinde, yanağının iç tarafında veya dudaklarında görebilir ve bunu emmeden kaynaklı kalıntılar zannedebiliriz. Zamanla söz konusu tabaka daha belirginleşir, temizlemek istediğimizde can sıkıcı bir leke gibi çıkmakta zorlanır, bebeğimizin canı yanar veya temizlemeye çalıştığımız bölge kanar ise, anlamalıyız ki bebeğimizde pamukçuk oluşmuştur. Aslında bu bir mantar enfeksiyonudur.
Durun durun hemen korkmayın. Çözümü sandığınız kadar zor değil.  Ama öncelikle bunun nasıl oluştuğunu bilmemiz ve daha sonra çözüme geçmemiz faydalı olacaktır.
Bu mantar enfeksiyonu (pamukçuk),  öncelikle doğum kanalından doğum esnasında bebeğe geçer. Ayrıca, biberonumuzun steril olmasına veya göğüs ucumuzun yeterince temiz tutulmasına özen göstermezsek aynı şekilde bebeğimizde pamukçuk oluşma riski artar. Anne ve babanın genetik olarak mantar enfeksiyonuna yatkın olması da bir diğer nedenlerin başında gelir.
Pamukçuğun anne sütü alınmasına bir engeli yoktur. Anne sütü alan bebeklerde pamukçuk olma olasılığı daha azdır. Pamukçuk olan bebeğimiz başkaca bir sağlık sıkıntısı yok ise kendi başına bu durumu atlatabilir.   
Pamukçuk bebekte görüldüğü andan itibaren tedavi edilmeye başlanmalı asla ertelenmemelidir. Tedavisi basit ama uzun solukludur. Dikkat edilmesi gereken şey mantara karşı inatçı olmaktır.
En bilindik yöntem;  karbonatlı suyun antiseptik özelliğinden dolayı, bebeğimizin ağzını her emzirmeden sonra temiz bir bez ile temizlenmesidir. Ancak bazı hekimler bu yöntemin ağız içerisinde deformasyona sebep olduğu gerekçesiyle tavsiye etmemektedir. Bunun yerine nistatin kullanımını önermektedirler. Bu ilacı en yakın sağlık kuruluşundan temin edebilirisiniz. Tedaviye başladıktan sonra, pamukçuğun (mantar enfeksiyonunun) azaldığını düşünseniz bile en az iki hafta devam etmelisiniz.

Sizde tüm annelerin beyaz kâbusu olan “Pamukçuk”un canınızı sıkmasına izin vermeyin. Esen kalın…

0 yorum:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe

Download

Bumerang - Yazarkafe

Blockquote