Burun Tıkanıklığının Bebeklerdeki Etkisi

Bebekler yeni doğduğunda hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmeleri için her canlı gibi nefes alıp vermeleri ve annelerini emerek beslenmeleri en temel gereksinimlerinin başında gelmektedir. Bebeklerdeki fonksiyonlar yetişkinlerdeki kadar henüz gelişmediğinden genellikle  nefes almayı burunları vasıtasıyla yaparken ağızlarını yalnızca beslenmek maksadıyla kullanmaktadırlar. 

Emzirirken bebekte olan burun tıkanıklığı bebeğin hem emmesini zorlaştırarak huzursuz olmasına sebep olmakta hem de düzgün bir beslenmenin önünü keserek bebeğin gelişim olarak gerilemesine sebep olmaktadır. Burun tıkanıklığı genellikle ebeveynler tarafından çok ciddiye alınmamaktadır. Hâlbuki bebek üzerindeki etkileri bir hayli fazladır. Şimdi birlikte bunları yakından inceleyelim: 
Burun tıkanık olduğunda nefes alıp verme ağız yoluyla sağlanmakta ve buda özellikle soğuk havalarda kolay solunum yolu enfeksiyonlarını kapmaya olanak sağlamaktadır.
Burun tıkanıklığının sürekli ve alışkanlık halinde olması uzun dönemde bebeğin ağız ve diş, yüz ve çene yapısında bozulma meydana getirebilmektedir
Burun tıkanıklığı nedeniyle az oksijen alınması bebeğin tüm organlarına zarar verdiği gibi özellikle uzun dönemde kalp ve akciğer rahatsızlıklarına sebebiyet verebilmektedir.
Nefes alışverişinin düzensiz olması bebeği huzursuz etmesinin yanı sıra uyku bozukluklarına yol açar ve düzenli uyumayan bebeklerde gelişim geriliği görülmektedir.
Bebekler emerken burnu tıkanık olması durumunda sürekli ağızdan nefes almak durumunda kalır ve buda beslenmesini olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda bebeklerin emme esnasında sık ağızdan nefes alması gaz sancılarının belki de en büyük sebepleri arasında gösterilmektedir.
Burun tıkanıklığı sebebiyle Nefes almakta zorlanan ve keyifsiz bebekler oyun oynamak istemeyebilirler. İlgisiz davranarak kendilerini öğrenmeye karşı adeta kapatırlar ve gelişimi için son derece önemli  öğrenme becerilerini geliştiremezler. Bu sebeple bebeğin sağlam nefes alması sağlanmalı, gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Keyifsiz ve zor nefes aldıklarından oyun oynamak istemeyebilirler. Öğrenecekleri yeni bir durum veya oyun karşısında ilgisiz olabilirler. Bebeğin sağlıklı gelişimi için öğrenme becerilerinin gelişmesi gerekir. Bu sebeple bebeğin rahat nefes alması sağlanmalı, gerekli tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.

2 yorum:

Bumerang - Yazarkafe

Download

Bumerang - Yazarkafe

Blockquote